Het visblad (april 2016)

Presentator Ed Stoop zoekt deze keer fervent ‘baarspeuteraar’ Henk Roos op. Aan de oevers van een heldere singel midden in Purmerend laat Henk zijn maden aan een mini-hengeltje te water. Of deze verfijnde, subtiele visserij ook Perca fluviatilis oplevert, zie je hieronder. Meer tips lees je natuurlijk in het bijbehorende artikel.

 

Zie ook http://www.sportvisserijnederland.nl/het-visblad/article/1346/het-visblad-online-april-2016-video.html

 

In de media: ‘Baarspeuteraars’ uit regio vissen watervlug

Door door Martien Douw
23-11-2014 Noordhollands Dagblad, regio Alkmaar

Vissuh
Opperste concentratie bij de vissers aan de Langereis. Foto JJFoto/Jan Jong

OPMEER / HEERHUGOWAARD – Langs de Langereis bij Opmeer turen tachtig vissers geconcentreerd in het water. Ze doen mee aan het kampioenschap baarsvissen, ook wel ’baarspeuteren’ genoemd of ’torrenpikken’.

Een varken staat te gillen, als even daarvoor de 78 deelnemers zich installeren en de zondagochtendrust verstoren. Onder hen negen jeugdvissers en veertien mannen uit Zeewolde, die voor het eerst meedoen met deze hoofdzakelijk Noord-Hollandse sport.

Zaak is, om binnen twintig minuten zoveel mogelijk visjes binnen te halen. Een procedé dat zich vijf keer herhaalt, steeds een stukje verder langs de vaart. Sommigen halen er in één beurt vijftig uit het riet, maar het gemiddelde is ongeveer de helft.

De winnaar van het seizoen, is bij deze slotwedstrijd vooraf al bekend. Henk Roos uit Purmerend, al vijf jaar de beste, is op basis van eerdere resultaten niet meer in te halen. ,,Er is geen geheim’’, relativeert hij zijn succes. ,,Maar de wil om te winnen is wel belangrijk. Je spullen moeten goed zijn en je moet er feeling voor hebben. Net als bij alle sporten is het een combinatie van talent en inzet. Je moet veel wedstrijden doen.’’

Sven en Lars Buth uit Heerhugowaard zijn met 4 en 7 jaar de jongste deelnemers. Ze hebben het virus van hun grootvader Arie, die in 2009 overleed en aan wie de wedstrijd is opgedragen.
,,Vorig jaar won Lars de jeugdcompetitie’’, zegt zijn oma Corrie trots, terwijl zij de jeugdige torrenpikker assisteert. Lars vertelt dat hij niet alleen op kleine visjes jaagt. ,,Karper en snoek vind ik ook leuk. En ik heb in België een steur van 40 kilo gevangen.’’

En dan blaast Ruud Laan, die het evenement negen jaar geleden met Arie Buth voor het eerst realiseerde, op zijn toeter. De hengels worden opgeborgen en de telploegen komen in actie.
De dagwinnaar wordt Jan de Jonge uit Akersloot, met een score van 169 in honderd minuten. Hij krijgt in het Heerhugowaardse Café De Swan de Bronzen Baars uitgereikt, een kunstwerk van meestergoudsmid Peter Posthumus.
201411 Baarsvissen

In de media: BEET – april 2013

50 vragen en antwoorden over baars

50_beetweetjes_640_01

“Baars is een beetje het stiefkind van onze roofvisvisserij. Dat is een beetje vreemd, want welke vis is mooier dan een baars? Wat de vis tegen heeft is een aansprekend formaat. Er zijn namelijk nogal wat snoekvissers die alleen achter recordvissen aanzitten. Wie achter recordbaars jaagt krijgt snel een ander beeld van deze mooie en vooral ook sterke vis. Als een baars eens een meter kon worden, wat zou er dan veel op worden gevist! Wat ook vergeten wordt is dat we het formaat van de vis en gebruikte materiaal zouden moeten vergelijken. Wanneer je een mooie baars aan het geëigende materiaal drilt en dit afzet tegen het materiaal wat je gebruikt om grove snoek te vangen, dan zijn de verschillen niet zo groot! Juist dan zou de balans in het voordeel van de baars moeten uitvallen, want laten we wel zijn, baars is talrijker aanwezig dan snoek en eigenlijk redelijk eenvoudig heel het jaar door te vangen.”

Het aprilnummer van Beet ligt vanaf 19 maart bij de abonnee en 21 maart in de winkel. Nog geen abonnee? Kijk op www.beet.nl voor de actuele abonnementenaanbieding.

50_beetweetjes_640_02