In de media: ‘Baarspeuteraars’ uit regio vissen watervlug

Door door Martien Douw
23-11-2014 Noordhollands Dagblad, regio Alkmaar

Vissuh
Opperste concentratie bij de vissers aan de Langereis. Foto JJFoto/Jan Jong

OPMEER / HEERHUGOWAARD – Langs de Langereis bij Opmeer turen tachtig vissers geconcentreerd in het water. Ze doen mee aan het kampioenschap baarsvissen, ook wel ’baarspeuteren’ genoemd of ’torrenpikken’.

Een varken staat te gillen, als even daarvoor de 78 deelnemers zich installeren en de zondagochtendrust verstoren. Onder hen negen jeugdvissers en veertien mannen uit Zeewolde, die voor het eerst meedoen met deze hoofdzakelijk Noord-Hollandse sport.

Zaak is, om binnen twintig minuten zoveel mogelijk visjes binnen te halen. Een procedé dat zich vijf keer herhaalt, steeds een stukje verder langs de vaart. Sommigen halen er in één beurt vijftig uit het riet, maar het gemiddelde is ongeveer de helft.

De winnaar van het seizoen, is bij deze slotwedstrijd vooraf al bekend. Henk Roos uit Purmerend, al vijf jaar de beste, is op basis van eerdere resultaten niet meer in te halen. ,,Er is geen geheim’’, relativeert hij zijn succes. ,,Maar de wil om te winnen is wel belangrijk. Je spullen moeten goed zijn en je moet er feeling voor hebben. Net als bij alle sporten is het een combinatie van talent en inzet. Je moet veel wedstrijden doen.’’

Sven en Lars Buth uit Heerhugowaard zijn met 4 en 7 jaar de jongste deelnemers. Ze hebben het virus van hun grootvader Arie, die in 2009 overleed en aan wie de wedstrijd is opgedragen.
,,Vorig jaar won Lars de jeugdcompetitie’’, zegt zijn oma Corrie trots, terwijl zij de jeugdige torrenpikker assisteert. Lars vertelt dat hij niet alleen op kleine visjes jaagt. ,,Karper en snoek vind ik ook leuk. En ik heb in België een steur van 40 kilo gevangen.’’

En dan blaast Ruud Laan, die het evenement negen jaar geleden met Arie Buth voor het eerst realiseerde, op zijn toeter. De hengels worden opgeborgen en de telploegen komen in actie.
De dagwinnaar wordt Jan de Jonge uit Akersloot, met een score van 169 in honderd minuten. Hij krijgt in het Heerhugowaardse Café De Swan de Bronzen Baars uitgereikt, een kunstwerk van meestergoudsmid Peter Posthumus.
201411 Baarsvissen

Dit bericht is geplaatst in Media door bvvj.