Uitslag Arie Buth Memorial 2013

 

ARIE BUTH MEMORIAL .

Op 24 november 2013 was het dan eindelijk zover: na maanden van voorbereidingen was de dag aangebroken dat we de laatste competitiewedstrijd, de Arie Buth Memorial om de Bronzen Baars, gingen vissen. Hierna stond tevens de prijsuitreiking van de Topcompetitie Baarsvisser van het Jaar gepland, wat achteraf een zeer bijzondere aangelegenheid bleek te worden.

Hengelsport hhw 200x84
De vissers verzamelden vanaf 7.00 uur in de winkel van Hengelsport Heerhugowaard.
Klaas Posthumus heette iedereen bij binnenkomst welkom en vertelde waar men zich kon laten inschrijven en waar koffie, thee of zelf warme chocomelk te verkrijgen was. Marcel Kok en Pieter Oostwouder verzorgden de inschrijvingen, terwijl Peter Posthumus iedereen voorzag van warme drank.
Er kwamen 56 baarsvissers op deze wedstrijd af, waaronder zeven jeugdleden. De jeugd stond achteraan het parcours en hun begeleiders (sommigen visten zelf ook mee) er dichtbij in de buurt.

Om klokslag acht uur luisterden we met zijn allen naar het welkomstwoord van Marcel Kok.
Marcel legde uit waar gevist ging worden en vertelde dat er vandaag een fotografe, genaamd Olga, aanwezig was. Mensen die niet op de foto wilden konden dat van te voren aangeven en zouden dan met “rust” gelaten worden, maar iedereen vond het leuk om op de foto te gaan.

Vervolgens zijn we in een lange rij achter Pieter aan naar het viswater gereden. We gingen vissen bij de Uitgang, nabij Rustenburg. Een schitterende sloot met een kleine rietkraag, midden in de polder, alwaar het over het algemeen rammelt van de baars.
Thorben Posthumus liet de wedstrijd van start gaan middels de welbekende toeter en al snel werden de eerste baarsjes gevangen.

parcours
Na de eerste stek van exact 20 minuten waren de verschillen reeds groot. Zo waren er enkelen die al ruim 30 baarsjes hadden gevangen (Andre van Kleef 34 stuks, Thom Groot en Jan Stam 33 stuks en Dirk van den Bosch 31 baarsjes). Daarentegen waren er ook hele goede klassementsvissers die het niet troffen op hun eerste stek, zoals Marcel Kok en Rob Kaars, die beiden slechts vijf baarsjes boven water haalden.

Vol goede moed begonnen we aan stek twee. Het was hier een stuk lastiger om veel baars te vangen, toch slaagden een aantal vissers daar goed in, te weten: Jan de Jonge 24 -, Thom Groot 22 – en Frank Melten met 21 stuks.
Thom Groot heeft na twee stekken de leiding stevig in handen met 55 baarsjes. Op gepaste afstand gevolgd door Jan de Jonge met 48 exemplaren.

Op de derde stek werd weer veel baars gevangen, hetgeen de tussenstand flink door elkaar schudde. Thom kwam niet verder dan zeven baarsjes en werd daardoor gepasseerd door Andre van Kleef, die er 29 in zijn emmertje wist te krijgen.
Tot en met de derde stek heeft nog niemand een stek gehad, waar hij of zij geen baars heeft gevangen.

Op de vierde stek waren er twee man die veel meer vingen dan hun concurrenten: Peter Posthumus ving er 27 en Cees Sanders wist er 25 te verschalken.
Met nog één stek voor de boeg is het erg spannend geworden, wie gaat de eerste worden die de Bronzen Baars wint?
Henk Roos en Peter Posthumus hebben er precies evenveel, nl. 82 stuks. Zij worden op de hielen gezeten door Andre van Kleef met 78 – en Jan de Jonge met 76 baarsjes.

Op de vijfde stek waren de verschillen weer groot. Andre van Kleef stelde orde op zaken en voegde 21 baarsjes aan zijn totaal toe. Hij is de eerste die de Bronzen Baars wint (99 baarsjes).

Andre van Kleef wint de Bronzen Baars

Andre van Kleef wint de Bronzen Baars

Ondanks een matige laatste stek (12 baarsjes) wordt Henk Roos knap tweede met een totaal van 94. Dan zijn er twee man met 91 baarsjes Jan de Jonge en Peter Posthumus. Jan wordt als derde naar voren geroepen, omdat hij een laagste hoogste stek heeft van 25 stuks, tegen 27 van Peter.
De organisatie had vooraf besloten om bij gelijk eindigen de LAAGSTE hoogste stek als eerste te laten uitzoeken. Dit in tegenstelling tot wat we tot op heden gangbaar vonden, nl. het HOOGSTE stek voorrang te geven bij de prijsuitreiking. De gedachte hierachter is dat bij een gelijk totaal aantal vissen, de visser met het laagste hoogste stek GELIJKMATIGER gevist heeft!
Plaats vijf werd opgeëist door Pieter Oostwouder, die op zijn laatste stek nog veel mensen inhaalde door er 32 te vangen en daarmee op 88 stuks uit kwam. Een zeer respectabel aantal. Zeker als je bedenkt dat Pieter één van de mannen was die een pupil begeleidde tijdens de wedstrijd. Een verdienstelijke zesde plaats is voor Frank Melten die zonder een uitzonderlijk hoog stek toch op 75 uit wist te komen, evenals Richard Pronk overigens.
Thom Groot, de man van de vliegende start moest genoegen nemen met een achtste plaats. Ook hij heeft er 75 gevangen, maar trof het niet op zijn laatste drie stekken (7, 4 en 9).
Klaas Posthumus wordt vandaag knap negende met 63 baarsjes, gevolgd door Ruud Laan. Ook Ruud begeleidde een jeugdige baarsvisser (“Ruud! Mijn snoertje zit in de knoop!”) en wist er zelf toch nog 62 te vangen.
Net buiten de top tien, maar toch een zeer goede uitslag voor Dirk van den Bosch, die eveneens 62 baarsjes scoorde. Op de twaalfde plaats komen we de eerste vrouw uit het gezelschap tegen, nl. Connie Laan, de charmante vrouw van Ruud.

De prijzentafel was tot in de puntjes verzorgd door Hengelsport Heerhugowaard. Zo stond er als “topstuk” onder meer een baars spinhengel met molen, welke gesponsord werd door Cormoran/Daiwa.
Van de 56 vissers gingen er 26 met een prijs voor de wedstrijd huiswaarts.

Bij de jeugd was het ook spannend! De tussenstanden wisselden voortdurend.
Eerste werd de kleinzoon van wijlen Arie Buth, Lars. Ondanks zijn leeftijd van slechts zes jaar was hij de rest de baas. Hij wist er 26 te vangen. De grootste slag heeft hij geslagen op stek twee, waar hij er 11 in zijn emmer deed belanden. Hij won hiermee een jaarabonnement op vismagazine de BEET.
Emiel Kok (jawel, de zoon van) werd heel knap tweede. Emiel ving er 22 en wist op alle vijf stekken baars te vangen. Wij hopen in de nabije toekomst nog veel van hem te horen.
Derde werd Jacco Schaap, een belofte uit Petten. Jacco (acht jaar jong) wist er op zijn tweede stek maar mooi 11 boven water te halen! In totaal komt hij uit op 21 baarsjes.
Kort daarachter eindigt Rosa Beerepoot zeer verdienstelijk als vierde met 18 baarsjes. Zij viste dit jaar al een paar keer eerder mee, maar door haar andere sport, voetbal, kan zij niet elke wedstrijd meedoen. Wij hopen dat we haar komend jaar nog meer aan de waterkant en bij de wedstrijden mogen verwelkomen.
De vijfde plaats is weggelegd voor een jeugdige baarspeuteraar van Klokkeweel, die naar eigen zeggen op het vijfde stek, waar hij er tien wist te vangen de “kick” kreeg! Erwin Sijm ving er in totaal 17.
Perry Pancras wordt zesde. Hij heeft wat pech gehad met zijn laatste stekken, maar dankzij zijn sterke start komt hij toch nog uit op een totaal van 10 baarsjes.
Zevende wordt Nigel Pancras. Een jeugdige topvisser uit Petten, die het torrenpikken van zijn vader heeft geleerd. Nigel viste voor het eerst van zijn leven met een verentuigje en dan is het toch moeilijk, zeker met het windje dat op stek drie kwam opzetten. Op zijn debuut wist hij er toch maar mooi 5 te vangen. We gaan nog veel van hem horen!
Voor alle jeugdvissers stond een trofee klaar en een glimmende tas met allerlei lekkers en leuks erin. Tevens ontvingen zij een entree ticket voor de vlindertuin in Waarland.

EINDKLASSEMENT TOPCOMPETITIE BAARSVISSER VAN HET JAAR.

Na de uitreiking van de Arie Buth Memorial restte ons, de Commissie Baarsvisser van het Jaar, nog het bekend maken van het eindklassement van de Topcompetitie Baarsvisser van het Jaar 2013.
Het was ook dit jaar weer een mooie competitie, want de verschillen tussen de vissers waren bijzonder klein. Tot en met de laatste wedstrijd was het, met uitzondering van de eerste plaats, in alle regionen zeer spannend.
wk47-bord
Wij hebben dit jaar gemiddeld ruim 15% meer vissers mogen verwelkomen tijdens de verschillende wedstrijden. Daarnaast hebben we ook meer vissers met een klassement, namelijk 33 tegenover 27 vorig jaar. Een stijging van 22% is een grote stap voorwaarts en daar zijn wij trots op. De doelstellingen voor 2013 zijn dan ook ruimschoots gehaald! We hopen en verwachten dat we volgend jaar nog meer vissers met een klassement mogen noteren.

nog eens 33 extra prijzen

nog eens 33 extra prijzen

De competitie is acht maanden geleden begonnen met de wedstrijd van Henk Roos en Rob Kaars in Edam. Het was toen bijzonder koud, we visten met het ijs op de lijnen.

ijs op de lijnen

ijs op de lijnen

Bij die wedstrijd hebben wij als commissie beloofd dat we een prijzentafel zouden samenstellen voor iedereen die minimaal negen wedstrijden (“een klassement”) zou vissen. Nu zijn beloftes er om nagekomen te worden. Het heeft de Commissie een jaar lang werk opgeleverd, om dit vorm te geven, maar we zijn eruit gekomen.
Wij zijn van mening dat het niet uitmaakt of je vist om de eerste- of de 25e klassering, want de strijd blijft hetzelfde. Om die reden hebben wij besloten dat we iedereen dezelfde prijs moesten geven, nl. een mand met levensmiddelen met daarin ook een waardebon. Om het voor iedereen spannend te houden hebben we waardebonnen van uiteenlopende “waarde”, in gesloten enveloppen, in de manden bijgesloten.
Zo zou het zomaar kunnen gebeuren dat bijvoorbeeld nummer 33 met één van de hoofdprijzen naar huis zou gaan.

Voor de eerste 25 gekwalificeerden hebben Ruud en Marcel een kort woordje geschreven wat aan het geheel een persoonlijk tintje toevoegt:

1. Ook dit jaar was hij weer ongenaakbaar: slechts 3 wedstrijden gewonnen, maar met een 3 als slechtste resultaat een terechte kampioen! HENK ROOS (18 pnt).
2. Heel langzaam de top vijf binnen geslopen, geen overwinning geboekt, maar wel zes wedstrijden in de top drie en een vijf plek als slechtste resultaat! PETER POSTHUMUS (28 pnt)
3. Slechts drie overwinningen, we zijn toch anders van hem gewend, maar wel Nederlands Kampioen! ANDRE VAN KLEEF (34 pnt)
4. Kende een heel goed jaar met twee overwinningen in één weekend! MARCEL KOK (38 pnt)
5. Ging lange tijd aan de leiding in het klassement, maar rugklachten brachten hem wederom buiten de top drie. Zijn seizoen kon echter al niet meer stuk dankzij zijn overwinning bij de Zilveren Brug! THOM GROOT (40 pnt)
6. Begon heel goed met een overwinning in het bevroren Edam, maar de verbouwing van zijn nieuwe huis kostte toch enige concentratie, waardoor hij niet meer in de top drie kon meedraaien. JAN DE JONGE (47 pnt)
7. Geen overwinning. Voor zijn doen toch wel een matig seizoen, maar hij blijft ervoor gaan! GERRIT DE WIND (47 pnt)
8. Won alleen zijn eigen wedstrijd in Alkmaar tijdens de vliegende storm. Verder een redelijk seizoen. JAN AGENANT (55 pnt)
9. Hij wil maar niet echt doorbreken: slechts éénmaal een derde plek. Volgend jaar maar weer beter. PIETER OOSTWOUDER (69 pnt)
10. Eén overwinning bij Klokkeweel, maar teveel ups-and-downs om hoger in het klassement te eindigen. BERT DE HOND (72 pnt)
11. Hij heeft het dit jaar niet echt getroffen met zijn stekken (geen uitschieters), maar toch schurkt hij tegen de top- tien aan. ROB KAARS (94 pnt)
12. Vorig jaar kwam hij op het NK twee baarsjes tekort en was dus de runner up. Helaas kwam het er dit jaar niet echt uit. Gelukkig wel een overwinning in Akersloot en dat is niet iedereen gegeven! ERIK MAES (97 pnt)
13. Hij viste bijna alle wedstrijden en aan zijn materiaal kan het niet liggen, want iedereen haalt zijn hengels bij hem. Toch maar slechts twee top- tien noteringen voor hem. RICHARD PRONK (104 pnt)
14. De familie eer gaat dit jaar niet naar hem, maar oude glorie vergaat niet. Deze oud Nederlands Kampioen is helemaal terug! NICO PRONK (104 pnt)
15. Een visser die ieder jaar lang in de top tien staat, maar het helaas jaar op jaar net niet haalt. JANNES DIEKEMA (110 pnt)
16. Eén van de acht vissers, die alle wedstrijden heeft gevist. Een top uitslag zat er dit jaar helaas niet in voor hem, maar wij weten dat hij het wel kan! FRANK MELTEN (116 punten)
17. Hij viste aan het begin van het jaar heel sterk, met twee mooie klasseringen. Aan het slot is zijn vorm ver te zoeken. CEES SANDERS (120 pnt)
18. De man die van ver is gekomen, de selectie kampioen van Noord en drie top-tien noteringen! Zet hij deze lijn komend jaar door en gaat hij richting de top tien? KLAAS POSTHUMUS (123 pnt)
19. Vorig jaar nog in de top- tien, maar dit jaar er ver vandaan. Geen top- tien uitslagen voor hem. PAUL BEREPOOT (126 pnt)
20. Ook dit is een Nederlands Kampioen, maar kende een matig jaar. Wanneer komt hij weer op zijn oude niveau? DIRK SWART (132 pnt)
21. Deze man viste ze allemaal, maar het zat hem niet echt mee dit jaar. Normaal heeft hij enkele topuitslagen, dit seizoen helaas niet! HERMAN VOS (136 pnt)
22. Deze visser zit in zijn proeftijd en moet dus rustig aan doen. Zien we hem komend jaar weer terug met betere uitslagen? COR HOGETERP (172 pnt)
23. Een fanatieke visser van het Voorntje, die zich meteen plaatst voor het NK baarsvissen 2014. Eén van de nieuwe gezichten die dit jaar veel wedstrijden gevist heeft. REINIER GOOTJES (172pnt)
24. Hij vist voor HSV de Koepel en niet onverdienstelijk, hij wist één wedstrijd te winnen en werd eenmaal tweede. Een prachtige kerel om erbij te hebben! KOOS ZAAL (196 pnt)
25. De laatste in deze rij is degene die ervoor heeft gezorgd dat Cor Smit net niet de top 25 heeft gehaald! SJAAK VAN DER BLIEK (201 pnt)

Na het uitreiken van de ereprijzen en het maken van een groepsfoto van de 25 gekwalificeerden voor het Nederlands Kampioenschap Baarsvissen 2014, was het tijd om te kijken wie welke waardebon had gewonnen.
De bon van WILD Bijzonder vissen, goed voor een compleet verzorgde dag voor twee vissers, inclusief een hapje en een drankje, op steur, meerval of gestreepte zeebaars, ging naar Koos Zaal (24e).
Sjaak Eckhart (30e) gaat samen met een vismaat wrakvissen op de Noordzee aan boord van de Mercuur.
Richard Pronk (13e) heeft een dag entree gewonnen voor forel- visvijver de Eemhof in Zeewolde.
Het jaarabonnement op de Beet gaat naar Frank Melten (16e).
Dan is er nog de bon voor een cursus zeebaars vissen. Deze is gewonnen door Paul Beerepoot (19e).

Een groot aantal sponsors was bereid om ons te helpen onze doelstellingen te verwezenlijken!
Wij bedanken derhalve de volgende sponsoren:
Sportvisserij Mid West Nederland
Magazine de Beet
Vlindorado
Dekker Anthuriums
Nipro Hengelsport
Hengelsport Heerhugowaard
Handy fish
WILD Bijzonder Vissen
De Mercuur (Den Helder)
Zeebaarswinkel.nl
Forellenvijver de Eemhof
Palingrokerij Vlug
Fietsenhandel Niks
Hessing groente
Tuincentrum De Boet
Daiwa/Cormoran

Tot slot restte ons nog een méér dan mooie verloting. Met een fiets als hoofdprijs, zeven maal een pond gerookte paling, torrenpikkers, waardebonnen en nog veel meer mooie prijzen, mag deze tombola meer dan geslaagd genoemd worden!
Op het moment dat alleen de hoofdprijs nog verloot moest worden, vroeg Nico Pronk spontaan om de microfoon. Hij zei te spreken namens alle vissers en bedankte de organisatie voor deze mooie dag. Hij noemde dat hij zijn ogen had uitgekeken over wat de Commissie allemaal had “neergezet”! Dit was voor de organisatie een heel fijn compliment, waaruit zij nieuwe energie put voor de Topcompetitie van 2014!

Omstreeks 14.00 uur ging een ieder, met een glimlach en volle handen naar huis.

Wij hopen dat er meer verenigingen het voorbeeld van Klaas Musman en de Commissie Baarsvisser van het Jaar willen volgen, door komend jaar jeugdige vissertjes gratis mee te laten vissen, want zij bepalen de toekomst van ons mooie baarsvissen!

De Commissie van de Topcompetitie Baarsvisser van het Jaar wenst eenieder hele fijne feestdagen, een gezellige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2014 toe en hoopt u allen weer bij de eerste wedstrijd te mogen begroeten!

Namens de Commissie,
Peter Posthumus.

De foto’s van fotografe Olga zijn te vinden op: www.oypo.nl/olgamilady

Uitslag wedstrijd

Pl.NaamVisclubStek1ste Stek2de Stek3de Stek4de Stek5de StekTotaal
1Andre van KleefDe Schele Posch313472982199
2Henk RoosHSV De Sander18231625181294
3Jan de JongeHSV De Sander3624242531591
4Peter PosthumusDe Eendracht716172227991
5Pieter OostwouderDe Schele Posch46101911143286
6Frank MeltenDe Schele Posch33122112121875
7Richard PronkDe Eendracht4124815181075
8Thom GrootHSV De Sander37332274975
9Klaas PosthumusDe Eendracht34121017101463
10Ruud LaanHSV De Sander489165102262
11Dirk van den BoschAlkmaar273110154262
12Connie LaanHSV De Sander4581210121456
13Nico PronkDe Eendracht4414151014356
14Paul BeerepootHSV De Ringdijk4710111081756
15Cees SandersHSV De Ringdijk43931525456
16Remco HeidaDe Schele Posch351416143855
17Jan StamDe Schele Posch133159755
18Hennie de BoerHVZ30224971254
19Sjaak van der BliekDe Schele Posch28294127153
20Gerrit de WindDe Eendracht131481311652
21Klaas MusmanKlokkenweel29229106552
22Reinier GootjesHSV 't Voorntje198101114750
23Cor HogeterpHSV De Sander401481113349
24Jan AgenantAlkmaar12215108549
25Cor HinkDe Schele Posch38148912548
26Erik MaesHSV 't Voorntje222151810348
27Sjaak EckhardtDe Schele Posch5183174648
28Dirk SwartDe Schele Posch22241010248
29Jack PaterDe Schele Posch324121361247
30Jannes DiekemaAlkmaar15215421547
31Loek de grootHSV De Sander9167211247
32Nico DrostDe Schele Posch26136159245
33Marcel AcquoijHSV De Sander39138411541
34Marieke SijmKlokkenweel4948910738
35Marcel kokHSV De Sander6510710436
36Kees HoogeboomDe Schele Posch467831034
37Bert de HondAlkmaar23116125034
38Rick GrootDe Schele Posch4215468033
39Herman VosHSV Vislust Koedijk16122401432
40Rob JakHSV Limmen10151010430
41Rob KaarsHSV De Sander2157107029
42Koos ZaalHSV De Sander117754528
43Nico EngelDe Schele Posch2459113028
44Nico de GrootHSV De Sander344116126
45Geert van HoudtDe Dobber147426625
46Wllem MinkDe Eendracht1710342423
47Cor SmitDe Dobber852112121
48Henk JongejeugdVNK Medemblik252523012
49Jaap van 't VoortDe Niedorpen200

Uitslag jeugd

Pl.NaamVisclubStek1ste Stek2de Stek3de Stek4de Stek5de StekTotaal
1Lars ButhHSV Buth601173526
2Emiel KokHSV De Sander12954222
3Jacco SchaapHSV Posthumus421112521
4Rosa BeerepootHSV De Ringdijk23723318
5Erwin SijmKlokkeweel704031017
6Perry PancrasDe Schele Posch33511010
7Nigel PancrasHSV Posthumus5031015

Eindstand